Tvrtka za obavljanje komunalnih djelatnosti grada Kaštela

Zagospodarimo otpadom: Ako do 2020. ne budemo reciklirali 50 posto otpada, plaćat ćemo VISOKE KAZNE!

28.11.2018.

U organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na Zagrebačkom velesajmu održana je konferencija pod nazivom zaGOspodarimo otpadom. Cilj konferencije je ukazati na vaznost učinkovitog gospodarenja otpadom.

Konferencija „zaGOspodrimo otpadom“ okupila je utorak u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma 586 sudionika – predstavnika jedinica lokalne samouprave; gradova, općina i županija te predstavnike komunalnog poduzeća.

Kroz različite tematske cjeline sudionici su imali mogućnost upoznati se s primjerima dobre prakse te dobiti odgovore na pitanja o uspostavi sustava gospodarenje otpadom.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić predstavio je verificirane podatke o udjelu odvojeno sakupljenog otpada za 2017. godinu. „Sukladno Planu gospodarenja otpadom, Republika Hrvatska do kraja 2022. godine ima za cilj odvojeno sakupljati 60, odnosno do 2020. godine 50 posto otpadnog papira, plastike, stakla i metala“ rekao je Ćorić i dodao kako u Hrvatskoj postoji niz gradova i općina koji su ozbiljno pristupili konceptu kružne ekonomije. „To su gradovi i općine koji mogu biti primjer drugima, najbolja zvijezda vodilja ostalima“ rekao je.

Ukazao je i na činjenicu kako je Republici Hrvatskoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija za projekte kojima se povećava odvajanje otpada na raspolaganju 475 mil. EUR.

„2018. godine koja je za nas u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike godina izgradnje infrastrukture, zasigurno je dovela do toga da danas odvajamo oko 30 i više posto otpada. Sljedeće dvije godine su godine u kojima trebamo značajno iskoračiti. To su ambiciozni ciljevi, no natječaji koji su pokrenuti i koje planiramo pokrenuti omogućit će nam da izgradimo infrastrukturu kako bi naši građani bili u mogućnosti dati svoj doprinos.“

Na konferenciji „zaGodpodarimo otpadom“ ispred Europske komisije sudjelovala je i zamjenica glavnog direktora u Glavnoj upravi za okoliš Joanna Drake. „Prijelaz na kružno gospodarstvo je velika prilika za transformaciju gospodarstva kako bi se ono učinilo održivim. U tom smislu potrebno je da zakonodavstvo u području gospodarenja otpadom bude u potpunosti implementirano diljem EU. Ovo je trenutak u kojemu Hrvatska mora poduzeti odlučne korake kako bi napravila nužne reforme.“

Last modified: 29.03.2021.

Skip to content