Tvrtka za obavljanje komunalnih djelatnosti grada Kaštela

Aktivirana tvrtka Zeleno i modro, a prva djelatnost joj je naplata parkinga

12.01.2018.

Nakon približno četiri godine, Grad Kaštela aktivirao je vlastitu komunalnu tvrtku „Zeleno i modro“, koja od početka ove godine skrbi o organizaciji i naplati parkinga u Kaštelima.

Tvrtka „Zeleno i modro“ osnovana je prije sedam godina, u vrijeme kada je gradonačelnik Kaštela bio Josip Berket, a glavna zadaća tvrtke, uz ostale komunalne djelatnosti, trebala je biti gospodarenje otpadom. Kako Kaštela tada nisu uspjela postići potrebne dogovore s gradom Splitom i komunalnim poduzećem Čistoća, s tom djelatnošću tvrtka nije nikada niti krenula, a dolaskom na vlast HDZ-a i gradonačelnika Ivana Udovičića, tvrtka je stavljena u mirovanje.

Nakon četiri godine mirovanja, a zbog potreba na terenu te zakonskih obveza, tvrtka je aktivirana i njena prva i za sada jedina djelatnost bit će organizacija i naplata parkinga, no uskoro će preuzeti i poslove ophodnje nerazvrstanih cesta.

– „Zeleno i modro“ je iskorak u komunalnim uslugama i obvezama koje je Grad Kaštela dužan napraviti kao jedinica lokalne samouprave. Najveći broj gradova u našem susjedstvu, pa i šire, takve tvrtke ima već duži niz godina.

U ovom trenutku u gradu postoji tristotinjak parking mjesta s naplatom, o kojima je skrbio Vlastiti pogon, koji će i dalje nastaviti sa svim svojim djelatnostima osim parking službe, a parking se naplaćuje u Sućurcu kod Gradske uprave, Gomilici poviše Marine Kaštela, ispod gimnazije u Novom, na ex Plavom Jadranu u Starom te kod bivšeg kina u Lukšiću. U dogledno vrijeme broj parking mjesta s naplatom će se povećati i to na području Donjih Kaštela i u Kaštel Kambelovcu. Potrebne prometne studije trebale bi biti gotove do Uskrsa, a nova parking mjesta u funkciji do početka sezone – kazao nam je v.d. direktora „Zeleno i modro“ Ivan Čagalj, objasnivši da nova parking mjesta s naplatom nisu nikakvo kažnjavanje građana već uređivanje stanja u prometu.

– Za razliku od drugih gradova naši su sugrađani desetljećima imali tu privilegiju da ne plaćaju parking. Međutim svi smo svjedoci kako, posebno u ljetnim mjesecima, izgledaju ulice blizu obale, zakrčene rive, gdje je nemoguće proći malim vozilima, a kamoli vozilima hitnih službi. Pojedini građani stekli su praksu da umjesto u svoja dvorišta automobile parkiraju na ulicama, put od sto-dvjesto metara prelazi se automobilom… Naplata parkinga i uređena parking služba nije kažnjavanje građana, već uređivanje stanja – ustvrdio je Čagalj i napomenuo da će, zbog obveze plaćanja PDV-a, cijena parkiranja po satu, umjesto dosadašnje tri kune iznositi četiri kune, dok se cijene pretplata neće mijenjati, a uvest će se i neke pogodnosti za privatne iznajmljivače.

Uz parking službu tvrtka „Zeleno i modro“ uskoro bi trebala preuzeti poslove ophodnje, koje je do sada radila privatna tvrtka, što će donijeti i određene uštede. Umjesto milijun kuna bez PDV-a godišnje ti poslovi bi Grad trebali koštati oko pola milijuna kuna s PDV-om.

– „Zeleno i modro“ će obavljati ophodnju svih cesta na području Kaštela osim ceste Ivana Pavla II i dijela Ceste dr. Franje Tuđmana prema Zračnoj luci jer nad tim dijelovima nadležnost imaju Hrvatske ceste. Ophodnja obuhvaća nadziranja stanja i prohodnosti cesta, posebno u izvanrednim događanjima, a u svrhu sigurnosti prometa te po potrebi obavještavati službe zadužene za određene intervencije, očistiti, pripremiti cestu i obavljati slične poslove koje ophodnja obuhvaća – objasnio je privremeni direktor tvrtke, koji tu funkciju u ovom trenutku obavlja volonterski.

„Zeleno i modro“ u ovom trenutku ima jednu zaposlenu osobu, a planirano je da do kraja godine u njoj radi tek nekoliko djelatnika, koji će uglavnom u tvrtku prijeći iz Vlastitog komunalnog pogona, a direktor tvrtke izabrat će se javnim natječajem.
Tvrtka će se sama financirati, a prema planu, u godinama pred nama, trebala bi izrasti u stabilnu i veću komunalnu tvrtku, koja će obavljati zakonom predviđene poslove, a u svrhu zadovoljenja potreba građana.

Članak preuzet sa Portal grada Kaštela

Last modified: 29.03.2021.

Skip to content