Tvrtka za obavljanje komunalnih djelatnosti grada Kaštela | Rad sa strankama Ponedjeljak – Petak: 08:00 – 14:00

Ekolina

03.12.2018.

Kako bi doprinijelo rješavanju problema divljih odlagališta, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iniciralo je izradu programske platforme za uklanjanje nepropisno odloženog otpada u prirodu.

Cilj platforme je omogućiti unaprjeđenje zaštite okoliša putem praćenja stvarnog stanja broja divljih odlagališta u Hrvatskoj, njihovo detektiranje i saniranje. Također im je namjera i promicati svijest o zaštiti okoliša i prirode kroz suradnju s građanima.

Unatoč postojanju službenih odlagališta u Republici Hrvatskoj, komunalni otpad se nelegalno odlaže, najčešće na slučajno odabranom prostoru. Većina divljih odlagališta otpada sadrži otpad iz domaćinstava, kao i velike količine građevinskog, a u nekim slučajevima i opasnog otpada.

Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka te voda i mora. Ona utječu na zdravlje ljudi, rast i razvoj biljnog i životinjskog svijeta, a u ljetnim mjesecima često su i izvor požara.

Platforma je osmišljena na način da svaki građanin Republike Hrvatske može prijaviti i locirati divlje odlagalište putem facebook stranice Ekolina, a sam postupak prijave divljeg odlagališta možete pogledati u videu.

Last modified: 29.03.2021.

Skip to content