Tvrtka za obavljanje komunalnih djelatnosti grada Kaštela | Rad sa strankama Ponedjeljak – Petak: 08:00 – 14:00

Kaštelani najbolji u Splitsko-dalmatinskoj županiji…GRADI SE TREĆE RECIKLAŽNO DVORIŠTE

12.10.2022.


Da su Kaštela po pitanju zbrinjavanja otpada, stopi odvojenog prikupljanja ali i izgradnji komunalnih objekata za odlaganje smeća među vodećim, ako ne i najuspješniji grad u Splitsko dalmatinskoj županiji, svjedoči početak radova na izgradnji trećeg reciklažnog dvorišta i to na području istočnog djela grada, točnije Kaštel Sućurca.
Uz već prije tri godine otvoreno reciklažno dvorište u Rudinama te reciklažno dvorište građevinskog otpada u sućuračkoj kavi, Kaštelani će tako određene vrste otpada uskoro će moći odlagati i u Sućurcu, što će im smanjiti troškove prijevoza i uštedjeti vrijeme, a radove su službeno otvorili gradonačelnik Denis Ivanović i direktor komunalnog gradskog poduzeća Zeleno i modro, Alen Lučić.
Nakon što je Grad Kaštela završio postupak Javne nabave kao jedini ponuditelj za izvođača radova odabrano je poduzeće Građevno Zec, a cijeli projekt biti će završen do ožujka iduće godine.
– Nakon pravomoćnosti Odluke o odabiru, s tvrtkom Građevno Zec d.o.o. potpisan je Ugovor o izvođenju radova na izgradnji reciklažnog dvorišta, a Grad Kaštela za ovaj projekt izdvojio je 5 milijuna kuna vlastitih sredstava. Na ovaj način građanima Sućurca, Gomilice i Kambelovca olakšat ćemo odlaganje brojnih vrsta otpada jer ga više neće trebati voziti do Rudina. Zemljište od oko 2000 kvadrata u najam smo uzeli kod tvrtke Cemex i mjesečni najam njegova korištenja biti će 2800 kuna. Na području Kaštela otkako smo osnovali vlastito poduzeće na svakom se koraku primjećuje kako su javne površine znatno urednije i čišće, a svi zajedno moramo težiti ka tome da budemo još čišći-kazao je ovom prigodom gradonačelnik Ivanović.
Reciklažno dvorište u Rudinama, pa tako i ono u Sućurcu, od građana će preuzimati različiti otpad, više od 20 vrsta.
-Riječ je o raznom namještaju i bijeloj tehnici, elektronskom otpadu, baterijama, različiti metalni, stakleni, plastični i papirnati otpad, odnosno većini otpada koji nema mjesto u organiziranom odvozu odvojenog otpada, a posebno ne u miješanom komunalnom otpadu. Dosadašnja praksa nam ukazuje da građani sve više koriste reciklažno dvorište u Rudinama gdje besplatno zbrinjavaju otpad i vjerujem da će tako biti i ovdje na novoj lokaciji. Moram kazati kako smo zadnju godinu završili na 18 posto odvojenog prikupljanja a na samom otvaranju poduzeća bili smo tek na jedan posto. Divljih deponija je sve manje a svi ovi projekti koje radimo idu u prilog svijesti građana za odvajanjem otpada-kazao je direktor Zelenog i modrog, Alen Lučić napominjući kako građani imaju pravo jednom godišnje na naručivanje kontejnera za glomazni otpad na kućnom pragu i to besplatno, uz uvjet da redovno plaćaju račune za odvoz smeća sa kućnog praga.
Kažimo kako je lokacija budućeg reciklažnog dvorišta u Kaštel Sućurcu lako dostupna za građane jer se nalazi se uz samu staru kaštelansku cestu kod CEMEX-ove tvornice Sv. Juraj, točnije njihove upravne zgrade.

Last modified: 12.10.2022.

Skip to content